Skip to Content

Benvingut a la Salut 3.0

Com entenc la salut
6 de setembre de 2024 per
Benvingut a la Salut 3.0
Integra

Formem part d'algo mes gran;



La primera era mèdica, exemplificada per Vesalio, encara perdura gairebé 500 anys després de la seva mort. Em refereixo a aquest "model mèdic" amb Vesalio perquè, en el seu moment, quan només coneixia aquest enfocament, ell era un referent per a mi. Em fascinava imaginar grans anatomistes com ell o Leonardo da Vinci disseccionant i descobrint en els grans teatres anatòmics, i després aplicant els coneixements en pacients o simplement per crear escultures, art o fins i tot per aplicar-los a l'enginyeria. (respect)


Després d'una llarga època medieval sense grans avenços mèdics i científics, figures com ells van recuperar l'interès pel cos humà, la ciència i la fisiologia. El Renaixement va retornar a les mans de la ciència i la raó allò que durant segles s'havia explicat des d'una perspectiva religiosa i espiritual. Aquests grans anatomistes van ser els primers a descriure amb precisió els òrgans i a disseccionar el cos humà. També van ser els encarregats de dividir el cos humà en parts i sistemes, obrint la porta a les especialitats mèdiques modernes i creant la Salut 1.0. Aquest enfocament va ser, i encara és, fonamental per comprendre detalladament el funcionament del cos humà. Així, quan hi ha un problema cardíac, es consulta un cardiòleg; si és neurològic, un neuròleg. Aquest model ha estat essencial per salvar vides i per aprofundir en la investigació dels diferents sistemes del cos. Tot i això, sovint es mostra insuficient davant de problemes més complexos que requereixen una visió més holística de la salut.  
Imagina una persona que experimenta estrès crònic, desencadenant una sèrie de reaccions bioquímiques que augmenten el risc d'accidents vasculars. Aquí és on entra en joc la Salut 2.0, que ens ajuda a comprendre com les diferents parts del cos i els seus sistemes interaccionen per influir en el benestar global i es per això que centro gran part dels mesu estudis a la Psiconeuroimmunologia, la branca de la ciència que estudia les interaccions dels diferents sistemes. 
Però no ens quedem aquí. La Salut 3.0 va més enllà, integrant no només els sistemes interns del cos, sinó també la interacció amb els sistemes més amplis dels quals formem part. Des del sistema solar fins al sistema familiar, cada interacció té un impacte en la nostra salut. I és des d'aquesta comprensió que sorgeix el nostre compromís amb la integració de sistemes.


Benvinguts al nostre centre de salut, on entenem la salut com una connexió entre tots els sistemes, des del més petit al més gran. Aquí, explorarem junts les interaccions entre el cos humà i el seu entorn, garantint un abordatge complet i efectiu per al teu benestar. 
Benvingut a la Salut 3.0
Integra 6 de setembre de 2024
CompartEIX AQUEST CONTINGUT: